torsdag 7 januari 2016

Miniatyrfrossa

För något år sedan fyndade jag ett dockskåp från 60-talet på loppis för nästan inga pengar alls. Det har stått i källaren eftersom jag varken haft möbler eller dockor till det. Det var lite trasigt - trappan och trappräcket hade gått av, men annars är det i välbevarat skick.

Nu har dottern fått en Sylvanianfamilj bestående av 4 söta ekorrar i 2-årspresent och de måste ju ha någonstans att bo. Så nu har dockskåpet fått flytta in i barnens rum på en lagom hög hylla. Vi har redan fixat nya gardiner genom att limma fast spetsband och så har vi tillverkat en badrumsspegel (aluminiumfolie) med en ram av röda rörpärlor. Också en sönderriven pixibok fick bidra med en stor tavla i övre hallen som försågs med en grön ram av rörpärlor. I det stora vardagsrummet har det kommit till en kakelugn med brinnande eld av gult garn, skrynklat orange papper och en sönderdelad smal pinne som tidigare upphittats utomhus av något barn. Trappan är så klart också fastlimmad igen. En ansats till trädgård finns också genom en trädwallie vid det som sticker ut av hyllan. Trädgården får väl kompletteras med staket och pallkragar och sånt så småningom.

Sen måste dockskåpet få ordentliga golv istället för råsponten och så ska badrummet få mer kakelliknande tapeter. Ett badkar är på gång av en vitmålad plastburk. Men den saknar ännu duschdraperi och blandare. Vidare behövs en toa och ett handfat i badrummet. Sovrummet måste få sängar, köket måste få köksinredning och stolar och bord. Än finns det bara en lampa i huset, så det måste jag också fixa. Piano, skrivbord och en fungerande fåtölj finns redan. Balkonglådor med blommor i står också högt upp på listan. Det känns roligt och lyxigt att man kan få prioritera efter vad man har lust med. I verkliga livet kanske tavlor och blomlådor inte borde prioriteras före kylskåpet och toaletten, men här spelar det ingen roll. Snarare tvärtom - för sonen, som är mest engagerad i dockskåperiet för tillfället, har alldeles tillräckligt med fantasi för att inte se några problem med att livets nödtorft saknas för ekorrarna. Däremot uppskattar han tavlan, spegeln och den "riktiga" elden i kakelugnen alldeles väldigt mycket ("Mamma, jag tror att vi ska göra mer till dockskåpet nu"). Och hur kul är det egentligen att lägga pengarna på en ny panna eller ett ventilationssystem när man kan få lägga dem på ögongodis istället?!

Jag pinnar allt jag hittar på Pinterest om hur man kan göra små dockskåpsmöbler själv. Nu letar jag efter champagnekorkar, tomma tandtrådsaskar, tändsticksaskar, schampokapsyler, trådrullar av trä, stora knappar och annat riktigt, riktigt värdefullt. Bidrag emottages tacksamt. Och jag lovar att uppdatera de små miniatyrerna så att ni kan följa ekorrarnas väg från koja till slott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar