måndag 14 mars 2016

Golvad

Det här med att välja golv är inte lätt. Först handlar det om vilken typ av golv och sedan handlar det om vilken undertyp av golv och sen om färg och nyans...

Nu ska hallen få sig en rejäl ansiktslyftning. Och på grund av mig har "vi" nu bestämt att den dammigaste delen av renoveringen ska ske under påskledigheten (långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk). Jiiihaaa! För att det ska vara åtminstone lite rimligt att hinna med det jobbar jag hårt på att få hem alla nödvändiga verktyg och råvaror innan vi sätter igång.

Nu har vi åtminstone skaffat lite av snickerifärgen, golvlisterna, tapet till en liten del av väggen, garderob och snart även tapetträdet som ska pryda en del av väggen. I helgen ska byggmarknaden avlastas från diverse gipsskivor, takfärg, väggfärg och spackel och imorgon ska jag köpa det där golvet.

Golvet... Nu ligger det en underbart ful plast- och korkmåtta i hallen. Den ska väck. Först ville vi ha laminat istället - samma som i de angränsande sovrummen. Men just den var så klart slut. Så då gällde det att satsa på något som bryter av. Valet har fallit på linoleum. Det kommer att bli perfekt. 97 % naturliga råvaror. Det känns också rätt gött. Måste vara näst bäst efter jordstampat golv ur miljösynpunkt.

Men så var det ju det här med färg och nyans. Linoleumplattor kan man lägga i hur många mönster och omönster som helst och valet blir ju inte lättare av att de finns i tusen och en olika färgnyanser - så många att man knappt kan skilja några åt!

Jag kom hem med fyra olika nyanser i lördags. En har vi definitivt valt bort, men kanske ska det vara ytterligare en. De allra flesta mönster faller bort eftersom det delvis handlar om en korridor som ska golvas. Det kan bli lite svårt att få till ett snyggt mönster på en smal yta. Ska vi köra på enfärgat då? Vi vill ha ett ljust golv eftersom det knappt finns något naturligt ljusinsläpp i hallen. Men ljust golv ser snabbare smutsigt ut. Just nu lutar det åt att vi lägger bredrandigt i tre olika grå nyanser. Om man nu nödvändigt ska trö in med skorna får man se till att klampa på de mörkaste ränderna. Men passar alla tre nyanserna ihop med de fem olika golv som angränsar till hallen? Kanske ska vi lika bra lägga om golvet i köket när vi ändå är igång...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar